Бургаското духовенство ще извърши Богоявленския ритуал за спасяването на Светия

...
 Бургаското духовенство ще извърши Богоявленския ритуал за спасяването на Светия
Коментари Харесай

Бургаското духовенство ще извърши Богоявленския ритуал

 Бургаското духовенство ще извърши Богоявленския обред за спасяването на Светия кръст на 6 януари. Тази година поради комплицираната епидемиологична конюнктура кръстът ще бъде хвърлен от началото на Моста към брега и до крайбрежната алея няма да бъдат допускани жители, с изключение на участниците в ритуала. Целта е да не се получи скупчване на хора.

Записването на участниците ще бъде в деня на събитието, от 10.00 до 11.45 часа на предмостово пространство, където ще бъде осъществен и наложителният медицински обзор. Самите участници също ще би трябвало да съблюдават противоепидемични ограничения.  Предвижда се кръстът да бъде хвърлен към 12.00 часа.

Всички събития ще се предават онлайн във ФБ страницата на Община Бургас:

Йордановден ще стартира  с празнична литургия в катедрален храм " Св. св. Кирил и Методий ". Ще бъдат осветени бойните флагове, а за здравето на бойците от гарнизон Бургас ще бъде отслужен водосвет. Ритуалът ще бъде извършен при лимитирано наличие на военнослужещи.

Заради епидемията няма да има обичайното литийно шествие.

По мотив 173 години от рождението  на Христо Ботев през целия ден ще могат да поставят цветя и да се отдава респект пред  бюст-паметника на поета-революционер.

По традиция бургаският Йордановден ще продължи с обща галерия на тримата именици - художниците Йордан Маринов, Йордан Петров и Йордан Ангелов в Галерия " Богориди ". Не се планува публично разкриване, посетителите ще могат да прегледат творбите от 13.00 часа до 18.00 часа. Експозицията ще остане до края на януари.

 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР